Vánoční podvody: pozor na e-maily z pošty

Harry, jdu do plaťáku! Před Vánoci mají Volač s Klikačem napilno

Ani se nenadějete a internetoví podvodníci (říkáme jim Volač a Klikač) vám teď před Vánoci klidně vlezou i do plaťáku, jak u nás v bance říkáme platebnímu formuláři v internetovém bankovnictví. Co na vás chystají a jak se jim bránit v předvánočním shonu?

12/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Předvánoční šílenství si internetoví podvodníci nemůžou nechat ujít. Právě v této době podle odhadů Asociace pro elektronickou komerci dosahují obraty e-shopů až 1,5 miliardy korun denně. A žně mají přirozeně žně i zločinci, kteří na nich parazitují. Jak by ne, když okolnosti jim hrají do karet:

  • Je toho na nás moc – Nestíháme, myšlenkami jsme jinde a ztrácíme obezřetnost
  • Nakupujeme ostošest – Po e-shopech brouzdáme všichni, tedy i méně zběhlí zákazníci
  • Podvody je těžké odhalit – Strategie Volačů a Klikačů jsou promyšlené a vyladěné

Před Vánoci si dejte pozor na falešné e-maily o zásilkách

Odborníci nepředpokládají, že by se teď podvodníci vytasili s úplně novými kousky. Proč taky, ty staré jim pořád fungují. Jeden trend se ale přeci jen předpovědět dá. „Na jaře Česko zaplavily falešné e-maily a SMSky o přeplatcích na daních, v létě podvodné faktury za zahraniční dovolené a na podzim rádoby příspěvky na bydlení. Teď před Vánoci čekáme záplavu podvodných e-mailů o zásilkách,“ říká náš expert Petr Vosála.

Jak tyto podvody fungují? Podobně jako výše zmíněné podvody se státními příspěvky na bydlení. Přijde vám e-mail s odkazem na fiktivní zásilku (někdy to bývá i SMSka), kterou vám má doručit pošta nebo kurýrní služba. Když na odkaz kliknete, ocitnete se na falešné přihlašovací stránce nebo platební bráně, která po vás bude chtít přihlašovací údaje do internetového bankovnictví nebo údaje z platební karty.

Ukázka podvodného emailu

Před Vánocemi, kdy vám zásilek chodí víc než kdykoli jindy, není bohužel zas tak těžké naletět. Volač s Klikačem se vám pak pokusí vykrást peníze z účtu nebo z karty. Takže pozor na to. Když ale víte, jak tyto podvody fungují, máte proti nim „protilátky“ a Volače a Klikače je o to těžší vás okrást.

Jak poznat podvodný e-mail na sto honů

  • U e-mailů pozor na adresu – Důležitá je e-mailová adresa, ne jméno. Jméno si může každý zvolit jaké chce. Pokud e-mailová adresa nesedí k oficiální doméně (třeba u ČSOB www.csob.cz), něco je špatně.
  • Zamyslete se, jestli zprávu opravdu očekáváte. Pokud vám přišla zpráva o zásilce, aniž byste si něco opravdu objednali, je to varovný signál.
  • Zjistěte si, co se po vás chce – Opravdové zprávy o zásilkách jsou většinou jen potvrzení o převzetí, doručení zásilky a podobně. U požadavků, abyste se někam přihlásili nebo něco platili, zbystřete.
  • Teď nebo nikdy, včera bylo pozdě – Podvodníci schválně tlačí na pilu, abyste neměli dost času si všechno promyslet, nic si neověřovali a ve spěchu udělali chybu.
  • Pozor na podivné přílohy – Přílohy s příponami jako .exe, .scr, nebo .zip neotvírat! Důvěryhodné firmy a instituce soubory neposílají e-mailem, ale odkazují na své stránky.

Přišel vám podvodný e-mail? Nereagujte a smažte ho

Že na podvodný e-mail není dobré reagovat, to je jasné. Ale předtím, než ho mažete, je možná také dobré ho ještě oznámit jako phishing nebo spam a pomoci tak chránit ostatní uživatele. Např. v Gmailu klikněte na ikonu tří teček „Další“ vedle šipky „Odpovědět“ a zvolte Oznámit phishing.

Kdyby se podvod nedej bože tvářil jako zpráva od ČSOB, dejte nám prosím hned vědět na číslo 495 800 111.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.