Klíčová výhoda stavebního spoření: výhodný úvěr

Na tuhle výhodu stavebního spoření se zapomíná. Neprávem!

Česko je velmocí stavebního spoření – spoří si s ním zhruba třetina všech obyvatel. Ne každý ovšem ví, že vedle státní podpory má „stavebko“ ještě jednu velkou výhodu: možnost získat výhodný úvěr na rekonstrukci nebo i nové bydlení. Čtěte dál, následující řádky vám mohou ušetřit dost peněz.

12/2023

Teď v roce 2023 jsou úvěry oproti předcházejícím letům citelně dražší. Zatímco v roce 2021 nebyl problém sehnat hypotéku na nové bydlení se sazbou pod 2 %, dnes počítejte spíš zhruba s 6 procenty. Jako přes kopírák vzrostly sazby všech úvěrů včetně specializovaných úvěrů na bydlení.

Existuje ale i úvěr, který hraje podle vlastních pravidel a který se neohlíží, jak vysoké jsou sazby na finančních trzích. Jmenuje se řádný úvěr ze stavebního spoření. Využít ho může každý, kdo má založené stavební spoření, na které už si aspoň dva roky pravidelně spoří a splní potřebné podmínky. Takových lidí jsou v Česku stovky tisíc, možnost výhodně si půjčit na bydlení tak dost možná máte i vy.

Starší stavebko je dnes terno

Pokud jste si založili stavební spoření před více než dvěma lety a dnes se chystáte investovat do svého bydlení, pochvalte svou tehdejší intuici. Výhodné úrokové sazby z doby sjednání máte zafixované, propsané do své smlouvy. Jinými slovy: vaše stavební spořitelna vám při splnění podmínek půjčí za příznivé ceny z časů, které jsou dávno pryč.

U nových stavebních spoření už je sice sazba u úvěru o malinko vyšší, ale pořád zajímavá. Kvůli možnosti levného úvěru do budoucna se stavebko vyplatí zvažovat i dnes. Úvěry ze stavebního spoření byly vždycky levnější než spotřebitelské půjčky a nikdo nepředpokládá, že by se na tom v nejbližších letech mělo něco měnit.

Podmínky pro získání úvěru ze stavebního spoření

Pokud jste náš klient a podmínky pro řádný úvěr ze stavebního spoření splňujete, nejspíš jsme vám o tom už dali vědět. Když si nejste jistí, stačí se podívat do klientské zóny, kde najdete všechny podstatné údaje. Možná vám ale ke splnění podmínek ještě kousek chybí a dopis/e-mail přijde co nevidět. Každopádně:

  • Základ je mít stavební spoření a na něm si pravidelně spořit aspoň dva roky. Jde o dobu stanovenou zákonem.
  • Musíte mít naspořeno minimální procento cílové částky v závislosti na tarifu a variantě. Když nemáte, nevadí: můžete na své stavebko klidně jednorázově peníze „dosypat“ nebo využít meziúvěr (viz níže).
  • Zmíněná cílová částka určuje, kolik nejvíc si můžete půjčit poté, co z ní odečtete už naspořené peníze. Pokud máte nastavenou nízkou cílovou částku, můžete si ji zdarma zvýšit. Jen pozor, ovlivní to vaše hodnotící číslo, viz dále.
  • U nás je nárok na řádný úvěr podmíněný i dostatečně vysokým hodnotícím číslem. Aby vám vyšlo dobře, musíte plnit podmínky smlouvy, spořit pravidelně a v dostatečně vysokých částkách. Jak si ho případně zvýšit, vám poradí naši finanční poradci.

TIP: Horní hranice, kolik vám na úvěr ze stavebnho spoření můžeme půjčit bez zajištění, je 1,5 milionu. Na takovou sumu byste museli mít v případě tarifu Trend 20 naspořeno 525 000 Kč (35 % z 1,5 milionu Kč). Na úsporné bydlení vám půjčíme dokonce až 2,5 milionu Kč.

Jak to funguje, když si vezmete řádný úvěr ze stavebního spoření

Všechno okolo úvěru ze stavebního spoření s vámi rádi vyřídí naši finanční poradci. Od nich se dozvíte i o to, jaké dokumenty a podklady budete potřebovat. Jakmile máte vyřízené všechno papírování, poběží to následovně:

  1. Vyplatíme vám všechny úspory ze stavebního spoření včetně státní podpory a výnosů.
  2. Zvolíte si částku, kterou si chcete půjčit a jak dlouho chcete splácet. Bez zajištění si splátky rozložíte na 4 až 11 let. Když to ale budete chtít urychlit, není problém vkládat mimořádné splátky.
  3. Bez ohledu na výši půjčky a délku splácení platíte stejnou, fixní úrokovou sazbu sjednanou ve smlouvě.

Jen pozor, úvěr ze stavebního spoření se dá využít jen na věci související s bydlením. Tedy především na pořízení nového nebo na dílčí či komplexní rekonstrukci toho stávajícího.

Potřebujete peníze teď hned? Řešením je meziúvěr

Možná, že by se vám úvěr ze stavebního spoření hodil teď hned, ale do splnění podmínek vám zbývá pár měsíců nebo pár desítek tisíc korun. V takovém případě se vám může vyplatit požádat o meziúvěr. Jde o přechodné řešení, kdy peníze dostanete hned, během čekání na nárok na výhodný úvěr platíte úroky z meziúvěru.

 

Reprezentativní příklad úvěru ze stavebního spoření bez zajištění nemovitostí

Při výši průměrného úvěru 260 000 Kč v tarifní variantě Trend 20 a roční pevné úrokové sazbě 4,5 % budete splácet měsíční splátku ve výši 2 880 Kč po dobu 114 měsíců. Celkem zaplatíte za takový průměrný úvěr částku 325 456 Kč a jeho RPSN bude činit 4,94 % a zohledňuje poplatek za vedení účtu spotřebitelského úvěru 360 Kč ročně.

Poskytovatelem úvěru je ČSOB Stavební spořitelna, a.s.

Upozornění: reprezentativní příklad je kalkulován na průměrných hodnotách, které jsou pouze orientační. Konkrétní parametry úvěru jsou závislé mimo jiné na zvoleném úvěru, jeho výši, případné délce fixace, schopnosti klienta úvěr splácet, atd. Konkrétní parametry úvěru budou uvedeny v předsmluvní informaci (ESIP) a úvěrové smlouvě.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.