Asijské e-shopy jsou na štíru s bezpečností

U asijských e-shopů nemusí být vaše data v bezpečí

Vysokou kvalitu na asijských e-shopech asi při těch cenách čeká málokdo. Nepřekvapí ani vykutálený marketing a složité reklamace. O čem se ale bohužel už tolik nemluví, je tak špatný přístup k soukromí zákazníků, že za ním někteří odborníci vidí úmysl.

03/2024

E-shopy z Dálného východu jsou fenomén, jejich aplikace boří rekordy v počtu stažení. I u nás v Česku. Pokud jste tu sami nenakoupili před Vánoci neznačkové dekorace a dárečky, určitě pár takových lidí máte alespoň ve svém okolí. Ten výběr, ty ceny a doprava zdarma k tomu!

Nikoli samotné e-shopy, nýbrž mobilní aplikace jsou je však v posledních dnech žhavým tématem mezi bezpečnostními odborníky. Podle Siegfieda Eggerta ze společnosti Grizzly Research patří některé z nich dokonce mezi nejnebezpečnější aplikace, kterou v mobilu můžete mít.

Co je špatně? Aplikace přistupují ledabyle k vašemu soukromí

Expertům na aplikacích vadí jejich sběr obrovského množství dat, která pro online nakupování vůbec nejsou potřeba. Přístup ke kontaktům, mikrofonu, profilům na sociálních sítích nebo GPS lokaci byste nejspíš nedali ani svému životnímu partnerovi. E-shopy z Asie se ale vůbec neostýchá je po vás chtít. Není přitom jasné, proč to dělá, ani kdo k vašim soukromým datům má vlastně přístup.

Když srovnám, jaká oprávnění požadují ultralevné e-shopy z Asie, a jaká třeba česká Alza, je to nebe a dudy. Přitom v principu jde v obou případech o internetové obchody. Nízké ceny jsou jedna věc. Každý, kdo si cení svého soukromí, by ale měl instalaci aplikací vyžadujících nepřiměřená oprávnění zvážit,“ říká náš bezpečnostní expert Petr Vosála.

Na popularitě levných online nákupů se vezou i internetoví podvodníci

V ČSOB jsme v poslední době zaregistrovali řadu reklamací plateb právě z asijských e-shopů. V některých případech jsou na vině internetoví podvodníci s jejich falešnými phishingovými e-maily.

České e-mailové schránky zaplavily před Vánoci spamy s údajnými dárky právě z těchto e-shopů. Chodí i teď. Obzvlášť lidé, kteří v tomto e-shopu nakupují, se pak snadno nechají nachytat. Přihlašovací údaje od svého nákupního účtu prozradí podvodníkům a ti si pak nakupují zadarmo,“ vysvětluje Vosála.

Pokud jste ve svém online bankovnictví také narazili na podezřelou platbu, ozvěte se nám na Linku hlášení internetových podvodů 499 900 010. Společně se pokusíme ochránit vaše peníze a zabránit zneužití vašich osobních údajů do budoucna.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.